Kirjon kirjojen asiantuntijapalvelut on suunnattu erityisesti neurokirjon lasten ja nuorten vanhemmille ja läheisille sekä heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille:
- Koulutukset ja verkkoluennot
- Vanhempainohjausryhmät
- Konsultaatio työyhteisöille asiakastyön tueksi
- esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan, kasvatus- ja opetusalan sekä kuntoutusalan ammattilaisille
- Asiantuntija-artikkelit esim. ammattilehtiin ja verkkojulkaisuihin
Palvelukielet suomi ja englanti
Erityisosaamistani ja erityisiä mielenkiinnonkohteitani ovat
- Neurovahvistava lähestymistapa (neuro-affirming approach) ja yhdenvertaisuuden, esteettömyyden ja syrjimättömyyden teemat
- Turvallisen tilan luominen neurokirjon lapsille ja nuorille sekä neuromoninaisille vanhemmille
- Neurokirjon lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen: esim. oikeus kasvaa omaksi itsekseen, turvantunteen ja hallinnantunteen mahdollistaminen, itsensä puolella olemisen taidot (self-advocacy skills), kuormituksenhallinta
- Autismikirjo sekä EDA/PDA-piirteisten lasten ja nuorten tukeminen (äärimmäinen vaatimusten välttely): mm. autonomian mahdollistaminen, yhteistyöhön perustuvat lähestymistavat, vaatimustason soveltaminen
- Lapsuusiän autismi / kehitysvammaisuus: mm. turvallisuuden huomioiminen, autonomian mahdollistaminen, osallisuus, taitojen tukeminen
- Haastavien tilanteiden ennaltaehkäiseminen ja selvittäminen lasta/nuorta kunnioittavalla tavalla, konfliktitilanteiden hallinta, vähäeleisen kohtaamisen menetelmä (Low Arousal Approach)
- Työyhteisöjen tukeminen toimintakulttuurin muutoksessa, esim. arvopohjainen työskentely, tietoinen työote, palvelujen tuottaminen ja toiminnan kehittäminen neurovahvistavan lähestymistavan elementtien pohjalta
~
Antoisimmat koulutukset syntyvät usein siten, että huomioidaan etukäteen osallistujien toiveet – suunnitellaan yhdessä juuri teidän tarpeisiinne sopiva koulutuskokonaisuus!
Eletty kokemus ja näyttöön perustuva toiminta
Kirjon kirjojen asiantuntijapalveluissa huomioidaan näyttöön perustuvan toiminnan elementit. Näyttöön perustuva toiminta (NPT / Evidence-Based Practice, EBP) on sosiaali- ja terveysalalla käytettävä termi, jolla tarkoitetaan parhaan saatavilla olevan, ajantasaisen tieteellisen tiedon harkittua käyttöä asiakastyössä. Terveysalalla käytäntö on lainsäädäntöön perustuvaa, ja lisäksi Suomessa juurrutetaan näyttöön perustuvaa toimintaa laajemminkin lapsi- ja perhepalveluiden toimintaan mm. Duodecimin Käypä Hoito -suositusten sekä Itlan Kasvun tuki -tietolähteen kautta.
Näyttöön perustuva toiminta toteutuu yhdistämällä asiakkaan toiveet ja tarpeet, tutkimusnäytön sekä työntekijän ammattitaidon ja kokemuksen. Tämä edellyttää asiakkaan kohtaamista ja kuuntelemista sekä hänen tilanteensa huolellista kartoittamista. Yhteistyössä asiakkaan kanssa ja omaa osaamistaan hyödyntäen ammattilainen valitsee työskentelyyn asiakkaan tarpeisiin sopivat, tutkittuun tietoon perustuvat menetelmät. Näyttöön perustuva toiminta lisää työskentelyn vaikuttavuutta, sillä sen tarkoituksena on vastata asiakkaan tarpeeseen tarjoamalla juuri hänelle parasta mahdollista apua ja tukea.
Lue lisää: Kouvonen, P. & Laajasalo, T. 2019. Näyttöön perustuva työ lasten kasvun tukena. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö.
Ennen kaikkea kuuntelen työssäni neuromoninaisten henkilöiden elettyä kokemusta (Lived Experience Informed Practice, LEIP). Tutkimustieto ei aina ole riittävää neurokirjon teemojen parissa tehtävän työn pohjaksi, sillä neuromoninaisen henkilön todellinen sisäinen kokemus ei ole määriteltävissä objektiivisesti ulkopuolelta käsin. Tuotettuun tutkimustietoon vaikuttaa mm. se, mitkä aiheet saavat tutkimusrahoitusta, mikä taho tutkimusta tekee, mistä näkökulmasta teemaa tarkastellaan ja keiden kokemuksista tietoa kerätään. Pelkän tutkimusperustaisen tiedon hyödyntämiseen voikin liittyä myös haasteita, kuten eletyn kokemuksen ohittaminen tutkimustietoon nojaten.
Vuosi vuodelta neurokirjon teemoissa äänensä saavat yhä paremmin kuuluville eri-ikäiset neurokirjon henkilöt itse, minkä ansiosta vanhemmat ja läheiset, neurokirjon henkilöiden kanssa työskentelevät sekä palvelujärjestelmiä johtavat ja kehittävät toimijat saavat kullanarvoista ensikäden tietoa ja ymmärrystä neuromoninaisesta eletystä kokemuksesta. Ymmärryksen syventyessä meidän on mahdollista toimia uusilla, yhdenvertaisilla tavoilla ja päivittää käytäntöjämme.
Kun työskentelemme neuromoninaisten henkilöiden kanssa, meidän on ensiarvoisen tärkeää kuunnella ja kunnioittaa elettyä kokemusta. Suosittelen ammattilaisia esimerkiksi lukemaan neuromoninaisten henkilöiden kirjoittamia kirjoja ja muuta materiaalia sekä osallistumaan koulutuksiin, joissa kuuluu neurokirjon ääni. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että jokainen neurokirjon henkilö kokee asiat omalla tavallaan eivätkä kaikki hyödy samanlaisesta tuesta, joten kukaan meistä neuromoninaisistakaan ei voi puhua kaikkien puolesta.
Kirjon kirjojen koulutuksissa käsiteltävien teemojen tarkastelu neuromoninaisen eletyn kokemuksen sekä näyttöön perustuvan toiminnan näkökulmasta luo pohjan vaikuttaville, innostaville ja käytännönläheisille koulutuksille!
Saamaani palautetta
- ”Kouluttajan oma into ja osaaminen välittyi. Kerroit asioista esimerkkien avulla, mikä avasi teoriaa todella hyvin. Huomioit meidät ja vastailit kysymyksiin asiantuntevasti. Iso kiitos! Tämä oli aivan upea päivä.”
- ”Uutta tietoa siihen, mikä voi olla lapsen käytöksen takana. Pidin selkeistä esimerkeistä ja käytännöllisistä keinoista haasteiden ratkaisuun. Sain paljon uusia toimintatapoja haastaviin tilanteisiin lapsiryhmässä.”
- ”Salla puhui haastavasti käyttäytyvistä lapsista lämpimästi ja auttoi meitä työntekijöitä ymmärtämään vanhempien näkökulmaa paremmin. Se havahdutti, että ei lapset ole tahallaan hankalia, vaan käyttäytymiseen on joku syy ja me voidaan auttaa lasta onnistumaan.”
- ”Usein arki on sellaista tulipalojen sammuttelua ja silloin keskittyy vain siihen lapsen näkyvään käyttäytymiseen. Koin erittäin hyödylliseksi sen, että opittiin tarkastelemaan haastavien tilanteiden taustalla vaikuttavia asioita ja muuttamaan niitä.”
- ”Kiitos todella hyvästä koulutuksesta, pystyin hyvin yhdistämään omiin asiakastilanteisiin. Sain paljon tarpeellista tietoa ja uusia työvälineitä työhöni lastensuojelussa.”